dekift-clip

HELP ONS NAAR EEN NIEUW ALBUM!

HELP ONS NAAR EEN NIEUW ALBUM!

Welnu, gij dapperen, welke weg moeten we nemen?
De asfaltweg, de klinkerweg of de landweg? Welke weg ligt bezaaid met het geld dat ons ontbreekt? Ik weet het wel!
(Uit: Drie Wegen, Brik)

De Kift gaat een nieuwe plaat maken en daar hebben we jullie hulp bij nodig.

De kus en de schop

Alle seinen staan op rood. Politiek, maatschappelijk, klimatologisch. Niet alleen Nederland wankelt, de hele wereld bungelt aan een zijden draad. Waar slaapwandelen we naar toe? Hoe krijg je de slaapwandelaar wakker? Kussen? Schoppen?

Op de nieuwe plaat van De Kift prikt tussen alle kwetsbaarheid, woede en angst ook een speldenpuntje licht, de verte, de zee. Montere muziek in zware tijden. De nieuwe plaat van De Kift is een plaat die bemoedigt.

De Kift

De kans is groot dat je ons de afgelopen drie decennia een of meerdere keren hebt gezien in een punkhol, het Concertgebouw, in een popzaal, op een boerenerf of platbodem. Of je hebt onlangs onze voorstelling Feest van het Hondsvot bezocht in het theater. Misschien weet je nog dat moeder An onder de droogkap achter de merchandise zat en vader Jan deel uitmaakte van de blazerssectie. Wellicht heb je ooit geholpen onze albumhoezen in elkaar te zetten of heb je bijgedragen aan de aankoop van Ons Huis, waar De Kift gehuisvest is. Dan kennen we elkaar!

Ken je De Kift nog niet? De Kift is een veelkoppig Nederlandstalig gezelschap uit de Zaanstreek dat albums en theatrale muziekvoorstellingen maakt. Muziek om op te dansen, muziek die inspireert, muziek die ontroert. Onze wortels liggen in de fanfare en de punk en dat hoor je nog steeds terug in onze nummers, maar er is ook ruimte voor akoestische stukken in kleinere bezetting.

Twee fans aan het woord:

‘Een concert van De Kift voelt altijd een beetje als thuiskomen. Terwijl het NOOIT hetzelfde is.’

‘Ik sta altijd met open mond te kijken naar de energie die iedereen geeft en waar ik vervolgens ook energie van krijg.’

Inmiddels hebben we twaalf albums op onze naam staan. Ons laatste album Hoogriet werd door Menno Pot in De Volkskrant omschreven als ‘een ordner vol schoonheid’.

Nieuwe productie

Onze nieuwe productie is zo nieuw dat hij zelfs nog geen naam heeft. Het album komt uit in het najaar van 2024. Na de presentatie volgt een uitgebreide clubtour. In deze productie zie en hoor je de verschillende elementen die De Kift kenmerken terug. Muziekteksten en beeld vormen één geheel.

Ondanks of misschien juist vanwege het dreigende firmament waaronder deze voorstelling tot stand komt, wordt er nadrukkelijk voor melodie gekozen. De muziek klinkt de argeloze luisteraar aangenaam in de oren maar heeft tegelijkertijd iets onbehaaglijks. Om dit te bereiken wordt er gewerkt met verschuivende ritmes en schurende melodieën zonder dat dit de dansvriendelijkheid verstoort.

Net als bij onze vorige albums put frontman en componist Ferry Heijne voor de teksten uit de wereldliteratuur. We vertellen verhalen over mensen in de marge van de samenleving, mensen die desondanks standhouden in de woelige wereld om ons heen. In deze productie gebruiken we teksten van verschillende schrijvers, waaronder Armando, Herta Müller en Pablo Neruda.

Zoals jullie van ons gewend zijn, is onze drummer Wim ter Weele verantwoordelijk voor de vormgeving van de voorstelling en het ontwerp van de albumhoes. Een cd in een plastic verpakking zul je bij ons niet aantreffen. Onze albumhoezen en tekstboekjes zijn kleine kunstwerken. Zo waren eerdere cd’s verpakt in een sigarenkistje, een fotolijstje en een kookboek.

Na de première gaan we op tournee. In het verlengde van Feest van het Hondsvot wordt deze voorstelling een samenstel van projecties, muziek en tekst, een vorm die ook deze productie tot een belevenis maakt.

Donaties

Maar waar ligt het geld dat ons ontbreekt? We vinden het belangrijk om onze muzikanten en technici een eerlijke gage te betalen voor het opnemen en masteren van de plaat en voor het voorbereiden van de voorstelling.

Hiertoe hebben we fondsen aangeschreven. Maar, trouwe fans en nieuwe vrienden, we hebben ook jullie hulp nodig. Help ons om onze nieuwe plaat en bijbehorende concerten te realiseren!

Doneer nu en deel deze campagne via social media.

Onze muziek vind je op Spotify.

Volg ons ook op YoutubeFacebooken Instagram.