dekift-clip

Van Knollendam tot Klauwershoek

Van Knollendam tot Klauwershoek

In Van Knollendam tot Klauwershoek neemt Ferry Heijne, voorman van De Kift, de kijker mee op een fietstocht langs plekken in de Zaanstreek waar hij met de band de afgelopen vierendertig jaar op de planken heeft gestaan. Veel van deze plekken zijn verdwenen, sommige van bestemming veranderd of in verval geraakt. Hij ontmoet mensen die iets meer kunnen vertellen over de geschiedenis van deze plekken.

In vijf korte films musiceert Ferry Heijne samen met een of meerdere Kiftmuzikanten en worden interviews, archiefbeelden van De Kift en de Zaanstreek met elkaar versneden. Drummer/vormgever Wim ter Weele is zijn begeleider en illustreert de verhalen met zijn kunst.

Kijk maar op de klok.

De tijd
vooruit
bestaat nog niet en
het verleden
is verstreken.

En toch
moet alles nog gebeuren.

Jan Arends

Met de fietstocht Van Knollendam tot Klauwershoek volg je de route die Ferry Heijne van het Zaanse muziekgezelschap De Kift volgde in de gelijknamige serie filmpjes. Die filmpjes zijn te bekijken via de QR-code in het boekje.

De geschiedenis van het Zaanse muziekgezelschap De Kift is nauw verbonden met de geschiedenis van de Zaanstreek. En met de verhalen die zijn verborgen in de Zaanstreek. De fietstocht brengt je langs plekken in de Zaanstreek waar de band de afgelopen vijfendertig jaar op de planken heeft gestaan.

Al fietsend ontrolt zich een beeld van de Zaanstreek. Een beeld waarin verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn. Een dwarsdoorsnede van alles wat de Zaanstreek kenmerkt: industrie, natuur, cultuur, wonen en werken, eigenzinnigheid.

De fietstocht is een rondje langs de oevers van de Zaan van ruim 30 km. Vanaf station Zaandam (waar eventueel OV-fietsen te huur zijn) kun je via een min of meer groene route naar het startpunt op de Schaalsmeerdijk te Oostknollendam fietsen. Langs Krommenie, Wormerveer, Zaandijk en Koog aan de Zaan word je teruggeleid naar het eindpunt, de Klauwershoek in Zaandam.